Blog

Priče iz našeg ugla

Novi Sad kroz jedinstveni kaleidoskop

Svi dobro znaju da je Novi Sad 2022. godine poneo prestižnu titulu Evropske prestonice kulture. Više od 4000 događaja, Novosađani i njihovi gosti pratili su tokom ove značajne godine, a festival koji se izrodio u okviru priprema jeste Kaleidoskop kulture.
Kaleidoskop kulture je jedna od najznačajnijih umetničkih smotri u ovom delu Evrope i dobitnik nagrade za Najbolji evropski trend brend u oblasti kulture. Doživeće osmo izdanje ove godine u Novom Sadu, a okupiće brojne domaće, regionalne, evropske i svetske umetnike kroz 5 nedelja umetnosti u obnovljenom prostorima za kulturu. Legat je projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

Ono što ga karakteriše, između ostalog, jeste nedelja književnosti – jedinstven koncept u ovom delu Evrope pretvara Podgrađe Petrovaradinske tvrđave u grad knjige, uz književne i muzičke programe, prodaju i razmenu knjiga, književne večeri i predstave, okupljajući najznačajnija regionalna imena iz oblasti književnosti i drugih umetničkih praksi koje iz nje proizilaze. Nedelja književnosti donosi javna čitanja, razgovore sa autorima i autorkama i performanse, kao odstupanja od ustaljenih načina književnih promocija, i nudi odgovore na pitanje zašto su nam knjige bitne.
Ukoliko se tada zadesite u Novom Sadu, budite uvereni da ćete doživeti katarzično iskustvo upravo u našem baroknom gradu, a ako ste još smešteni u Leopoldu, našem gradu ćete se zasigurno vratiti.